Löydätkö tuttuja – Lahden piirin alueen kaikkien aikojen yleisurheilutulokset kirjana

2.11.2017

Lahden piirin alueen kaikkien aikojen parhaat miesten ja naisten yleisurheilutulokset on kaivettu esiin, kirjattu, järjestelty ja liitetty yksiin kansiin. Yli kymmenen vuoden työ on tiivistynyt yli 80 sivuiseksi kirjaksi josta löytyy kovien tuloksien takaa monia mielenkiintoisia nuoria urheilijoita, muista lajeista tuttuja nimiä, tuttuja aikuishuippuja sekä olympiamitalisteja.

 

”Tällaisen laajan tilastoteoksen tarkoituksena on nostaa esille huipputason takaa myös normaalin piiritason urheilijoita. Niitä, jotka ovat ehkä saaneet innostuksensa huipuista ja ovat omalta osaltaan innostaneet urheilemaan muita saman henkisiä”, kirjan kokoaja Aulis Tiensuu kertoo kirjan taustoista ja toivoo tilastojen nostavan uusia haastajia esiin.

 

Lukemalla tekijän kirjoittaman esipuheen saa mielikuvan minkä kokoisesta urakasta on ollut kyse. Tilastojen tietoja on kerätty mm. Lahden piirin ja Ahkeran arkistoista, valtakunnallisista Suomen Urheilumuseon ja Suomen Yleisurheiluarkiston kokoelmista, Etelä-Suomen Sanomien ja Lahti-lehden vuosikerroista kymmenien vuosien ajalta. Tietoja on saatu suoraan myös monilta yksityisiltä henkilöiltä ja seura-aktiiveilta. Onpa tilastoja rakentaessa syntymäaikoja etsitty jopa hautakivistäkin. Kirjassa on miesten osalta keskimäärin noin 150 - 200 parasta lajitulosta ja naisten osalta noin 100. Kirjan on julkaissut Suomen Yleisurheiluarkisto ry osana Nurmi -nimistä julkaisusarjaa.

 

Kirjasta löytyy tuloksia koko Suomen itsenäisyyden 100 vuotisen historian ajalta, monen suvun osalta jopa useassa polvessa. Mukana on monien arvokisoissa menestyneiden parhaat tulokset olympiavoittajien Lasse Virénin, Heli Rantanen ja Jonni Myyrän johdolla, mutta ennen kaikkea laajan tason vuoksi monien piirinmestaruuskilpailuissa menestyneiden sekä mielenkiintoisena yksityiskohtana myös monien muiden lajien huippujen tuloksia yleisurheilusta. Tilaston vanhin tulos on Suomen Lyseoiden Urheiluseuran Lahden osastoa edustaneen Aulis Niklanderin vuonna 1915 heittämä kiekkotulos 38,29 metriä”, Aulis Tiensuu kertoo tilastokirjan luonteesta ja helmistä.

 

Aulis Tiensuu sai tänä syksynä päätökseen kaksi kirjaprojektiaan. Tilastokirjan lisäksi ilmestyi 1,8 kiloa painava Someron Esan 100-vuotishistoriikki. Kirja on alustavien tietojen mukaan ehdolla ensi kuussa nimettävien Vuoden urheilukirjaehdokkaiden joukkoon. Tilastokirjan voi hankkia itselleen Lahden Ahkeran toimistosta Urheilukeskuksessa.