Tietoa painista

Paini on taitolaji, joka kehittää henkistä voimaa, luovuutta, mielikuvitusta, nopeaa reaktiokykyä, ketteryyttä, koordinaatiota ja yksilöllisyyttä.

Harrastuksen voi aloittaa jo hyvin nuorena (noin 5-6 vuotiaana) ja se sopiikin nimenomaan lapsille voimataidon kehittäjänä ja antaa hyvät valmiudet harrastaa myös mitä muuta lajia tahansa.

Painissa voi myös kilpailun aloittaa varhaisessa vaiheessa, sillä aloittelijoille on omia sarjoja. Kilpailuissa samanpainoiset painijat painivat omissa sarjoissaan ja tämän lisäksi ikäkausikilpailuissa samanikäiset ovat omissa sarjoissaan painoluokan mukaan.


Paini lajina

Painissa pyritään selättämään vastustaja tai tekemään enemmän pisteiden arvoisia suorituksia kuin vastustaja taitavalla tekniikalla ja käyttäen hyväksi vastustajan omia virheitä. Suorituspisteitä (1-5) saadaan erilaisista heitoista, nostoista, kaadoista, allevienneistä, väännöistä, vyörytyksistä jne.

Ottelu aloitetaan aina pystypainilla, mutta ottelutilanteiden myötä painitaan myös matosta. Paini jakautuu nykymuodossaan kahteen eri tyylisuuntaan: kreikkalaisroomalaiseen ja vapaapainiin, jotka molemmat ovat olympialajeja.

Kreikkalaisroomalainen paini

Heitot ja sidonnat sallittuja vyötärölinjan yläpuolelta. Otteluasento pystympi kuin vapaapainissa. Ei saa kampata, eikä tarttua jalkoihin tai sitoa jalkoja.

Vapaapaini

Kaikki kreikkalaisroomalaisen painin liikkeet sallittuja ja saa kampata. Otteet ja väännöt ovat sallittuja myöskin jaloista ja otteluasento on matala.

Painissa kaikki potkut, lyönnit, lukot tai niveltenvastaiset otteet ovat ehdottomasti kiellettyjä.

Kilpaileminen

Kilpailuja löytyy varmastikin lähes jokaiselle viikonlopulle, sen verran tiivis on Painiliiton kilpailukalenteri.

Kilpailuryhmän kanssa käydään kisoissa n. kaksi kertaa kuukaudessa, sekä oman alueen alueleireillä, jotka pääsääntöisesti on järjestetty Kouvolassa.

Nuoremmilla painijoille pyritään etsimään kaksi – kolme kisaa/kausi, joissa sarjoja myös aloittelijoille. Aloittelijaksi luokitellaan muutaman vuoden painia harrastanut ja jo muutamia salin ulkopuolisia kisoja käynyt painija.

Valmentaja katsoo aina tapauskohtaisesti kisoissa, meneekö painija aloittelijoiden sarjaan, jos tällaisia on. Kilpailun aloittamista ei kannata lykätä hamaan tulevaisuuteen. Kilpailut ovat todella tärkeitä painijalle, jos haluaa kehittyä painijana. Kilpailutilanteet ovat aivan oma maailmansa, joka ei vastaa laisinkaan harjoitustilannetta. Kilpailuissa huomataan, kuinka kaikki tilanteet täytyy taistella loppuun saakka.