Arto Pasanen 14-15-vuotiaiden SM-kisoista

8.8.2023

SM 14-15v 2023 IMATRA

Ahkeran nuoret yleisurheilijat menestyivät loistavasti Imatralla järjestetyissä 14-15v. SM-kisoissa. Seuran urheilijat voittivat kuusi Suomen mestaruutta, viisi hopeaa ja yhden pronssin. Yhteensä mitaleita kertyi siis täysi tusina.

Lahden Ahkeran Hilla Tuomisesta tuli tytöt 15v kaksoismestari, voitettuaan omilla ennätystuloksillaan 300m aidat, 43,38 ja 800m 2.15,37.  Aitatulos oikeuttaa ikäluokkansa kaikkien aikojen tilastossa yhdeksänneksi.

Ahkeran Markus Vainio voitti pojat 15v 100m aidat erinomaisella tuloksella 13,13, jolla sijoittuu Suomen kaikkien aikojen tilastossa seitsemänneksi. Pitkissä aidoissa viimeisen aidan kompurointi maksoi Markukselle mitalin. Sijoitus oli kuudes ja aika yli neljä sekuntia hänen tämän kauden parastaan heikompi. Vuosi sitten Vainio juoksi ajan 39,67, mikä on P14 sarjan Suomen ennätys.

Ahkeran nuoret keihäänheittäjät menestyivät kisoissa erinomaisesti. Piitu Tourunen heitti T15 sarjan mestariksi tuloksella 46.63. Kemppaisen veljeksistä Elias sai hopeaa P15 sarjassa heitettyään ennätyksensä 65.54 ja niin ikään ennätyksensä 51.04 heittänyt Niilo oli P14 sarjan hopeamitalisti. Kaksikko Elias Kemppainen kumppaninaan Tuomas Kärkkäinen (loppukilpailun kuudes 54.92) voitti P15 keihään joukkuemestaruuden.

Keihään hopeamitalisti Elias Kemppainen osallistui myös seiväshyppyyn. Paransi neljä kertaa omaa ennätystään 392 ja vei SM-kultaa kesän kärkituloksella 415. Vuotta nuorempien seiväshypyssä Niilo Kemppainen hyppäsi ennätyksensä 320 sijoittuen kuudenneksi.

Rajaniemen juoksijaperheen 14v Leo nappasi kisoista kaksi hopeamitalia. Hän juoksi 1500m esteissä ennätyksensä 4.45,23. Toinen hopea tuli 2000m matkalta ajalla 5.52,82, huiman yli kahdeksan sekunnin ennätysparannuksen ansiosta.

Lahden Ahkeran kaksikko Juho Taavila, 577 ja Emppu Siltala, 565 voitti P15 pituuden joukkuehopeaa. Juho oli henkilökohtaisessa kisassa neljäs ja Emppu seitsemäs. P15 kolmiloikan joukkuekilpailussa Ahkeran Tuomas Kärkkäinen 11.63 ja Emppu Siltala 11.15 saavuttivat pronssia.

Oskari Syväranta oli neljäs P14 sarjan tiukassa 100m kisassa. Ennätysaika 12,01 jäi vain viisi sadasosaa pronssista ja kuusi sadasosaa hopeasta. Neljäs oli myös Suvi Reunanen, juosten T15 sarjassa 300m 42,47. Alkuerissä Suvi juoksi ennätyksensä 42,38. T15 kiekon joukkuekilpailussa Tanja Muotka 32.80 ja Vilma Ryytty 24.87 toivat Ahkeralle neljännen sijan. Mikael Salminen sivusi P15 100m alkuerissä ennätystään 11,82. Loppukilpailussa aika oli 11,94 ja sijoitus kuudes.

Olivia Ollikan kesän paras korkeustulos 153 vei hänet seitsemänneksi sarjassa T15.  Anni Hammarin ennätysaika 5.49,23 T15 sarjan 1500m  estejuoksussa toi sijan 10. Kasper Rydman juoksi 2000 metrillä ennätyksensä 6.19,63, sijoitus P15 sarjassa oli 11. Samaan sijoitukseen 11. ylsi Juha Taavila P15 keihäässä tuloksella 44.09.

T15 80m aitajuoksun alkuerissä Elina Kariola oli viidenneksi nopein ennätyksellään 12,31, mutta joutui keskeyttämään loppukilpailussa. Aino Seppälä juoksi 100m 14,01 T15 alkuerissä.

12 mitalin lisäksi pistesijoja (4-6) kertyi kahdeksan.